WMS bir ambarda gerçekleşebilecek tüm operasyonları etkin ve verimli şekilde yönetmek, üzere tasarlanmış bir sistemdir.
Warehouse Management System (Depo Yönetim Sistemi) olan yönetim bilişim sisteminin genel adıdır. WMS bir ambarda gerçekleşebilecek tüm operasyonları etkin ve verimli şekilde yönetmek, operasyonların kâğıtsız, en kısa sürede, en az insan ve makina kaynağı ile hatasız tamamlanmasını sağlamak, karar vermek (decision support system), gerçekleştirilen operasyonları on-line izlemek ve gerçekleştirilmiş işlemlerin bilgilerini raporlar halinde sunmak üzere tasarlanmış bir sistemdir. WMS tek başına bir yazılım olabilmekle beraber bir ERP sisteminin modülü olarak da çalışabilir. Depo süreçleri, şirketlerin diğer süreçleriyle (finans, satış vs.) bağlantılı olduğundan WMS 'de diğer süreçlerde kullanılan otomasyon programlarıyla entegre çalışabilmektedir.
Depo Yönetim Sistemi (WMS) , backoffice(Web) ve el terminalleri olarak iki ayrı süreçte yürütülmektedir. Planlama, yönetim ve raporlama gibi işlevler backoffice(Web) tarafında, gerçek stok hareketleri de el terminali arayüzünde yapılmaktadır. WMS çözümü backoffice ayağı browser üzerinden web tabanlı olarak istenilen her lokasyondan çalıştırılabilir. Donanım ve Kurulum maliyeti yoktur.
Müşterilerimizin kullandıkları ERP sistemleri ile entegre olarak yada bağımsız olarak kullanılması mümkündür.
Depolar kendi içlerinde koridorlar, raflar, bölümler ve katlara ayrılabilmektedir. Ürünün rafta yerleştirildiği her alan ayrı lokasyon olarak tanımlanabilmektedir. Her lokasyon ve ürün bazında en, boy, derinlik ve ağırlık bilgileri tanımlanabilmektedir.
- Warehouse Management System (Depo Yönetim Sistemi) Faydaları:
- Envanter değerlerini azaltır
- İşgücü verimliliğini arttırır
- Sevkiyat doğruluğunda ciddi iyileşme sağlar (RF-ID ve Barkodlama sistemleri)
- Müşteri siparişlerinin büyük ölçüde sağlıklı karşılanmasını sağlar
- Müşteri siparişlerinin büyük ölçüde sağlıklı karşılanmasını sağlar
- FIFO, LIFO, FEFO ve özel koşullara sahip stokların izlenmesi imkanını sağlar
- Birimler arası entegrasyonu sağlar
Ayrıca Depo Yönetim Sistemi (WMS) operasyonları dışındaki operasyonlarda da (Üretim planlama, Fiziki yer temini, Sipariş ve sevkiyatların takibi, Stok çevrim süreleri ve stok performansı, yükleme hatalarında azalma v.b.) olumlu etkisi olmaktadır.
Mal Kabul
Mal Kabul aşamasında depodaki boş alan tespit edilerek, ilgili ürünlerin hangi lokasyonlara yerleştirilmesi gerektiği ile ilgili sistem önerilerde bulunmaktadır. Belirli bölümler ihtiyaç duyulursa bir ürün grubu için bloke edilebilir. Tedarikçiler ile ASN (Advanced Shipment Notification) entegrasyonu yapılabilmektedir. Tedarikçi tarafından ürün yola çıkmadan önce yükleme bilgisi (ASN) alınabilir. Depoya gelecek ürünler önceden belirlenerek uygun alan sorgulaması yapılabilmesine olanak tanınması sağlanabilmektedir. Teslim alınan ürünler için Rafa Yerleştirme görevleri otomatik olarak oluşmaktadır. El terminali kullanıcısı kendisine atanan görev üzerindeki ürünleri sistem tarafından önerilen lokasyonlara atayabilmektedir.
Cross Docking (Çapraz Sevkiyat) Tedarikçilerden gelen malların, depo içinde yerleştirilmeden, belli bir süre içinde sevk noktalarına gönderilmesi işlemidir. Cross Docking (Çapraz Sevkiyat) çözümü ile rafa yerleştirilmeden ürünlerin toplama alanından direkt sevkiyat alanına yönlendirilmesi mümkün olabilmektedir. Böylelikle gereksiz zaman kayıplarının önüne geçilmektedir.
Faydaları:
- Ürün Konsolidasyonunda verimlilik sağlar
- Depolama ihtiyacını buna bağlı olarak stok ihtiyacını azaltır
- Beklemeyi ortadan kaldırır, daha hızlı ürün akışı sağlar
- Daha sık teslimat yapılır. Siparişlerin daha hızlı tamamlanmasını sağlar
- Tam zamanında çalışma stratejilerini destekler
- Maliyetler düşer
- İş günü ihtiyacını azaltır
- Hasar oranını azaltır
- Gereken depolama alanı ihtiyacını azaltır
Sevkiyat Planlama
Farklı platformlardan alınan siparişler(Sipariş Masası, Telefon , Fax, B2B vs.) tek pencerede ortak havuzda yönetilmekte ve kolayca planlanabilmektedir. Sevkiyat Planlama Sorumlusu tarafından bölgesel, lokasyon, sevkiyat adresi veya müşteri bazlı olarak siparişler önceliklendirilebilmektedir.
Sipariş Toplama
Sipariş planlama tarafından toplu olarak planlanan siparişler ilgili planlara göre farklı plasiyerlerin ekranına düşürülebilmektedir. Görevler için sorumlu atanabilmektedir. Oluşturulan her görev için rota optimizasyonu çalıştırılarak, en kısa yürüme mesafesinde birden fazla siparişin aynı anda toplanabilmesi sağlanabilmektedir. Kaydedilen görevler otomatik olarak ait olduğu siparişlere dağıtılarak kapatılmaktadır. Plasiyer bazında KPI analizleri alınabilmesine , performans testlerine olanak tanıyacak şekilde Dashboard Analizler alınabilmektedir.
Paketleme
Tamamlanan görevler için paketleme görevleri otomatik olarak oluşturulabilmekte, irsaliye numarasına göre paketleme alanındaki görevlinin ilgili sevkiyatları çağırarak double checking yapması sağlanabilmektedir. Doğrulanan paketleme görevleri sonucunda paket barkodu otomatik olarak oluşturularak paket üzerine yapıştırılması sağlanmaktadır. Araç Tonaj kontrolleri yapılarak kapasite aşımlarının önüne geçilmektedir.
Teslimat
Paketlerin üzerine yapıştırılan barkodlar, Teslimat görevlileri tarafından Mobil Cihazlar ile okutularak, ürün döngüsü tamamlanmış ve ürünlerin teslim edildiği anlaşılmış olmaktadır.